Type and press Enter.

Kuriér zdarma už od 49€ | Zásielkovňa zdarma už od 25€

Pestovanie kávovníka: Od zrnka v pôde po šálku kávy

Cesta kávového zrna z kávovníka až do šálky spotrebiteľov je naozaj dlhá. Premýšľali ste niekedy nad tým, ako sa taký kávovník pestuje, aké podmienky potrebuje na rast a ako vyzerá jeho spracovanie? Pozrime sa na to spoločne.

Kávovník sa v súčasnosti pestuje vo viac ako 70 krajinách sveta. Svoj pôvod má však v Afrike, v Etiópii, kde objavili zázračné vlastnosti tejto vždy zelenej rastliny.

Čo je kávovník?

Kávovník je krík alebo menší ovocný strom, ktorý má počas celého roka zelenú farbu. Ako sme spomenuli, pochádza z Afriky, no v súčasnosti sa pestuje vo viacerých krajinách sveta pozdĺž rovníka, kde sa mu najlepšie darí. Vo svete existuje viac ako 129 druhov kávovníkov, pre nás najznámejšie a najviac pestované sú však dve odrody, a to Arabica a Robusta.

Zdroj: Unsplash.com

Ako sa pestuje kávovník?

Cesta ku kávovníku začína tak ako pri väčšine rastlín zasadením semienka z plodu kávovníka. Plody kávovníka sú červené čerešne, ktorých kôstka je samotné kávové zrno, to sa ďalej spracováva. Čerešne sú najprv zelené, pomaly žltnú a červenajú, až dosiahnu svoju tmavú červenú farbu. Niektoré kávovníky majú dozreté plody žlté či oranžové, najčastejšie ale nájdete práve červené čerešne, ktoré skrývajú dve kávové zrná v jednej bobuli.

Ešte predtým ako sa na kávovníku objavia prvé plody, zdobia kávovník malé biele kvety, ktoré krásne voňajú. Prvýkrát kávovník kvitne až tri roky po zasadení semienka, kedy sa z neho stáva dospelá rastlina.

Najlepšie sa mu darí v rovníkovej oblasti, kde má ideálne klimatické podmienky na rast – teplo a vlhko. Nie sú to však jediné podmienky, ktoré dodajú plodom špecifickú a výraznú chuť. Kvalita plodov kávovníka závisí aj od pôdy a nadmorskej výšky, v ktorej sa zelený ovocný ker pestuje. Najväčšiu rolu pri pestovaní zohráva subtropické prostredie, v ktorom sa striedajú horúce a daždivé obdobia.

Arabica a Robusta

Väčšina krajín s najväčšou produkciou kávy na svete pestuje kávovníky na plantážach, ktoré sú situované  na kopcoch a vulkánoch. Rozdielne podmienky vyžaduje odroda Arabica, vlastné podmienky má i Robusta.

Arabica sa pestuje vo vyššej nadmorskej výške ako Robusta, hovoríme o približne 1000 až 1800 metrov nad zemou. Kávovník odrody Arabica produkuje kávové zrná s výraznejšou chuťou, obsahuje však menej kofeínu.

Robusta sa pestuje v nadmorskej výške približne 500 až 900 metrov nad zemou. Na rozdiel od Arabiky, dospieva už dva roky po vysadení a ponúka farmárom svoje plody celoročne. Jej zrná sú menšie a menej kvalitné, obsahuje ale viac kofeínu a nie je tak náročná na pestovanie, čo využívajú mnohé krajiny vo svete.

Zdroj: Pixabay.com

Zber plodov kávovníka

Plody kávovníka sa môžu zbierať strojovo, čo uberá na kvalite kávy alebo ručne. Pri strojovom zbere sa zmiešajú v nádobe prezreté i nedozreté plody s dozretými, čo uberá na kvalite výsledného produktu. Ručný zber kávy prebieha najmä na malých farmách, kde dbajú na kvalitu vyprodukovanej kávy.

Spracovanie kávových zŕn

Kávové zrná je možné spracovať tromi spôsobmi. Najstarším a najlacnejším spôsobom je suché spracovanie. Na veľkej ploche farmári uložia kávové plody – čerešne a nechajú ich sušiť slnkom v priemere 2 až 5 týždňov. Čerešne je potrebné prehrabávať a zakrývať pred rannou rosou či zrážkami, aby nenavlhli.

Najkomplikovanejšou metódou spracovania kávy je mokré spracovanie. Mokré sa nazýva preto, lebo farmári vložia plody kávovníka, ktoré vyzbierali, do kade s vodou, tie, ktoré vyplávajú na povrch sú buď nezrelé alebo prezreté. Zrelé plody na spodku kade následne prejdú do procesu, kde sa zbavia dužiny a šupky. Potom prejdú fermentáciou a následne ich ešte raz strojovo vyčistia od dužiny a dajú sušiť na africké postele.

Polomokré spracovanie je treťou metódou spracovania kávy. Proces je kombináciou suchého a mokrého spracovania. Najprv sa pozbierané plody dajú do kade s vodou, zbavia sa šupky a časti dužiny. Neprejdú však fermentáciou ani následným dočistením, sušia sa spolu s dužinou, ktorá na nich zostala. Preto túto metódu nazývajú aj medovou metódou, zrná nasajú pri sušení sladkosť dužiny.

Cesta kávy do kaviarne až k nám do šálky je dlhá, stojí za ňou ťažká práca a v mnohých prípadoch aj neľudské podmienky, v ktorých musia farmári pracovať. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by sme mali investovať a podporovať kvalitné kávy so známym pôvodom, výberové kávy, bio kávy, ktoré majú ochrannú známku. My sme veľmi hrdí, že patríme medzi predajcov, ktorý dbajú na kvalitu kávy a životné podmienky farmárov, od ktorých kávu kupujeme.

Výber našej svetovej BIO kávy, ktorá nezaťažuje životné prostredie a zabezpečuje dôstojný život farmárov si môžete pozrieť na našom e-shope.