Máme tu ďalšieho sprievodcu svetom kávy, tentokrát si predstavíme kávu zo Strednej Ameriky a Mexika. Stredná Amerika, oblasť medzi Kolumbiou a Mexikom, má niekoľko krajín, v ktorých sa pestuje káva, medzi nimi Kostariku, Honduras, Guatemalu či Salvádor. Kríza s kávou, o ktorej sa v posledných rokoch hovorí, zasiahla práve túto oblasť. Prečo?
Kávová kríza v Strednej Amerike
V Strednej Amerike zažívajú pestovatelia kávy a malí farmári krušné časy. Kávová kríza začala s klesajúcou cenou kávy, ktorá bola a je pre malých farmárov likvidačná. Klinec do truhly im však dali až moderné stroje na zber, ktoré začali využívať najväčší producenti kávy. Medzi nimi Brazília, v ktorej kávu pestujú na rovinatých plantážach, kde má stroj ľahký prístup. Vďaka strojovému zberu vedia spracovať kávu lacnejšie a vo veľkých množstvách.
Na menších farmách sa káva pestuje prevažne vo vyššej nadmorskej výške, na kopcoch, sopkách, kde sú ideálne podmienky na jej rast. V týchto oblastiach ale kávu zbierajú ručne, veľké stroje na zber sa na kopcovité plantáže nedostanú. Malí farmári tak vyprodukujú nielen menej kávy, ale jej celkové spracovanie od zberu po cestu k spotrebiteľovi je drahšie. Stroj dokáže nahradiť niekoľko ľudí, ktorých treba zaplatiť a pracuje rýchlejšie. Veľkí producenti zarábajú a likvidujú malé poctivé farmy
Globálne otepľovanie
Aby toho nebolo málo, okrem cien kávy a strojov, ktoré využívajú veľkí producenti, trápia malých farmárov v Strednej Amerike klimatické zmeny. Globálne otepľovanie cítia v posledných rokoch silnejšie ako kedykoľvek predtým. Počasie je nepredvídateľné, teploty kolíšu, a to má výrazný vplyv na pestovanie kávy, ktorá vyžaduje určité klimatické podmienky pre svoj rast
Veľké množstvo drobných farmárov pre tieto dôvody skrachovalo a utekajú za lepším životom do USA. V Strednej Amerike, v kávových regiónoch, tak nájdete prázdne zavreté plantáže, ktoré kedysi produkovali kvalitnú kávu a vyvážali ju do sveta. Nájdu sa však takí, ktorí vydržali a bojujú a vy si vďaka nim viete vychutnať špecifickú chuť kávy zo strednej Ameriky. Predstavme si ich.
Honduras
Honduras, krajina s bohatou históriou, ktorú v minulosti okupovala Mayská civilizácia, sa môže pýšiť prvenstvom v produkcii kávy v Strednej Amerike. Kávu sem priniesli obchodníci už v 18. storočí, v súčasnosti tu funguje viac ako 100-tisíc malých farmárov. Najkvalitnejšiu kávu nájdete vo vysokohorských oblastiach na severozápade krajiny. Káva z Hondurasu sa môže pochváliť sviežou kyslosťou a chuťou cukrovej trstiny, pomaranča a sladkého karamelu. Už sa vám zbiehajú slinky?
Salvádor
V minulosti sa v tejto hornatej krajine plnej sopiek produkovali veľké množstvá kávy. Po občianskej vojne, ktorá krajinu položila na samotné dno, sa pestovanie kávy stalo súčasťou kultúry. Malá krajina, akou Salvádor je, nedokáže konkurovať množstvom vypestovanej kávy väčším producentom, akým je napríklad Guatemala. Medzi kávičkármi po celom svete si ale vybudovala veľké meno. Kvalitná káva, pestovaná na sopkách a v hornatých oblastiach s miernymi klimatickými podmienkami, si získala srdcia milovníkov kávy v každom kúte planéty. Chuť kávy sa vyznačuje strednou kyslosťou, zemitou ovocnou chuťou, v ktorej môžete cítiť sladkosť čokolády i kyslosť citrusov.
Kostarika
Úzka krajina ohraničená oceánmi pestuje jedny z najkvalitnejších káv v Strednej Amerike. Na kvalite kávy im tu naozaj záleží. Dôkazom je aj zákon, ktorý prijali v revolučnom roku 1989. Legislatíva tu prikazuje farmárom pestovať iba Arabiku, najkvalitnejšie kávové zrná. Na nekvalitnú kávu môžete rovno zabudnúť a vychutnávať si chuť kvetov, sladkého medu, cukrovej trstiny s nízkou kyslosťou citrusov.
Mexiko
Mexiko je vo svete známe najmä kvôli svojmu výbornému jedlu. Srdcia ľudí si získala temperamentná kultúra, španielska hudba, výborná čokoláda, krajinu však preslávili aj drogové kartely a vysoká kriminalita.
Najsevernejšia krajina Strednej Ameriky, Mexiko, je klimaticky a geograficky rozmanitým štátom. Nájdete tu púšte, ale aj krásne pláže, dažďové pralesy a pohoria. Práve vďaka rozmanitosti krajiny sa môže Mexiko pochváliť kvalitnou a chuťovo bohatou kávou.
Mexiko – HG Organic
Vynikajúca mexická BIO arabika, ktorú si môžete objednať priamo u nás!
Káva sa do Mexika dostala na konci 17. storočia, priviezli ju sem obchodníci z Kuby a Dominikánskej republiky. Rozmach v produkcii spozorovali až v 20. storočí. Po vyhlásení nezávislosti krajiny sa drobní farmári stali otrokmi na vlastných pozemkoch, ktoré odkúpili bohatí Európania. Na začiatku prvej svetovej vojny prijali v krajine novú legislatívu, ktorá oslobodila mexických farmárov.
Boli to práve oni, ktorí neskôr vybudovali kávový priemysel v krajine. Väčšina kávy sa pestuje v južných oblastiach krajiny – v džungliach a pohoriach s ideálnymi podmienkami na rast kávovníka. Farmy vlastnia a riadia domáci obyvatelia, ktorí dbajú na kvalitu kávových zŕn a kávovníky pestujú organicky. Mexiko preto patrí v produkcii organickej bio kávy medzi svetovú špičku. Prvenstvo si držia aj v pestovaní kávy s ochrannou známkou Fair Trade. Chuť kávy je sladká čokoládová so zemitou chuťou a nízkou kyslosťou.
Ak chcete kvalitnú kávu plnú rozmanitých chutí, vyberte si kávu zo Strednej Ameriky. Ktorú vyskúšate ako prvú? Výber nájdete u nás na e-shope!