Type and press Enter.

Kuriér zdarma už od 49€ | Zásielkovňa zdarma už od 25€

Ako pripraviť správne Ristretto

Mnoho ľudí obľubuje dobrú kávu. Samozrejme, ako sa hovorí, sto ľudí – sto chutí a každý z nás si vyberie tú pravú pre seba. Káva s mliekom, bez mlieka, veľká, malá, s cukrom či bez neho – alternatív je veľa. A tam to nekončí. Tí praví kávičkári vedia rozlišovať aj chuť Arabica kávy od robusty, rôzne praženia a odrody. A zarytý kávičkár vie, že nie každá pomletá káva je naozaj kávou v pravom zmysle slova. Ako to teda je s rôznymi typmi káv?

 

Nezabúdajme na terminológiu

Na Slovensku je momentálne veľký trend v pití káv, ktoré majú zaujímavé názvy. Kto by predsa len rád neskúšal nové a zaujímavé veci? Mnohokrát sa však stáva, že ani len netušíme čo pijeme a ako má tá káva v skutočnosti vyzerať či chutiť. Pozrime sa už len na taký flatwhite a priznajme si, koľkí z nás vedia základný rozdiel medzi týmto nápojom a dvojitým cappuccinom? Často sa však stáva, ako býva zvykom, že ľudia si názvy „komolia“ a nejednému baristovi praská cievka v oku pri slovách ako „veľké presko“ či „malé presko“. Viete prečo to tak je?
Tak ako každé odvetvie, aj baristika má svoju zaužívanú terminológiu. Espresso – alebo ako ho mnohí z nás volajú „malé presko“ – je základom pre niekoľko ďalších kávových nápojov. Chuť samotnej kávy a odrody sa v ňom dá najlepšie rozpoznať a práve podľa tohto kávového nápoja možno určiť aj kvalitu samotnej kávy. Má výraznú chuť a arómu, taktiež nadýchanú svetlohnedú cremu. Je tmavohnedej farby a samotná prítomnosť nadýchanej cremy je znakom, že espresso je pripravené správne. Mnoho z nás si však pod pojmom „preso s mliekom“ predstavuje jeho väčšieho brata – Lungo. Lungo je espresso ku ktorému sa dolieva horúca voda. Pri striktnejších baristoch dostanete vo väčšej šálke espresso a len kanvičku s horúcou vodou, ktorú si do nápoja dolejete podľa chuti. Nie je to však len o tom, aby to vyzeralo efektne. Ak by sa káva extrahovala (prepúšťala vodou cez kávovar) pridlho dostanete neželanú, horkú a prepálenú chuť kávy a dostáva sa do nej aj priveľa škodlivých látok. V niektorých kaviarňach dostanete okrem Lunga aj „slovenské presso“ – je to alternatíva Lunga, kde Vám namiesto kanvičky vodu dajú priamo do šálky. Pozor však nato, aby kávu nevypúšťali po celý čas z kávovaru práve kvôli príliš predĺženej extrakcii. Ďalším, častokrát nesprávne označovaným nápojom je ristretto – mnohí z nás si ho mýlia práve s espressom, je to však menšia alternatíva, s menším obsahom kofeínu a výraznejšou cremou.

 

Základ ristretta – viac ako len príjemná chuť

Nato, aby sme si vedeli pripraviť správne ristretto je najskôr dôležité vedieť, čo tento nápoj vlastne predstavuje. Príprava ristretta vyžaduje viac skúseností ako príprava espressa a preto je nutné najskôr poznať to, čo chceme pripraviť. Ristretto má výraznejšiu chuť a cremu. V konečnom dôsledku je to čistý kávový extrakt. Zaujímavé je, že oproti espressu obsahuje menej kofeínu pri rovnakej dávke kávy. Pýtate sa prečo? Odpoveď je jednoduchá. Kofeín sa do nápoja z kávy dostáva extrakciou – teda samotným pretekaním horúcej vody cez pomletú kávu. Ak extrakcia trvá dlhšie, do kávy sa dostane viac kofeínu. Ak sa nato pozrieme z hľadiska času, všeobecne platí, že espresso by sa malo extrahovať zhruba 25-30 sekúnd, zatiaľ čo ristretto len okolo 18. Čo sa týka objemu dokonalé espresso by malo mať okolo 30 ml a jeho menší brat 20 mililitrov. Vzhľadom na menší obsah ho možno považovať za čistý kávový extrakt.

 

Samotná príprava

Pri ristrette je príprava veľmi špecifická a mnohokrát sa líši. Preto ak sa opýtate viacerých baristov ako nato a každý Vám povie niečo iné, nezúfajte. Musíte si zvoliť len svoj ideálny postup.
Najjednoduchšou alternatívou je použiť jednoducho kratší čas extrakcie cez páku. Pre úplne dokonalý výsledok však musíte mať správne nastavený kávovar ( pri tlaku vody 9 barov a teplote 90 stupňov) a čo je ešte dôležitejšie správne nastavený mlynček na kávu. Netreba však zanedbať ani kvalitu kávy, pretože z nekvalitnej kávy, nikdy nespravíte majstrovské dielo. Káva by taktiež mala byť čerstvo pomletá, aby mala čo najlepšiu chuť a najvýraznejšiu arómu. Ďalším dôležitým bodom je použitie tempera, ktorý v žiadnom prípade netreba zanedbať. Temper však netreba pritláčať príliš a pridlho a ideálne je dosiahnuť dokonalé, rovnomerné utlačenie kávy na jedno použitie. Ak si robíte kávu po dlhšom čase, nezabudnite vypustiť vodu, ktorá v ňom stojí, čím dosiahnete aj dokonalú teplotu páky. Šálka by taktiež mala byť zohriata.
Ďalšia alternatíva je využitie rozličných hrúbok mletia kávy. Ak použijete jemnejšie mletie kávy, voda bude pretekať pomalšie a pri rovnako dlhej dobe extrakcie ako má espresso dostanete želaný výsledok. Táto alternatíva sa však príliš nevyužíva, pretože je nepraktická. Nastavovanie mlynčeka na kávu je veda sama o sebe a aj skúsený barista sa nemusí trafiť na prvý krát do toho najideálnejšieho nastavenia. Veľkým strašiakom tejto alternatívy je aj vysoká možnosť prepálenia kávy a to sme sa ani nedostali k časovej náročnosti.
Tretia alternatíva sa zakladá na použití tempera. Jednoducho stačí pritlačiť kávu temperom silnejšie, čím znovu dosiahneme, že voda bude pretekať pomalšie. Veľkou nevýhodou v tomto prípade je zas fakt, že kým nemáte roky skúseností, aby ste vedeli odhadnúť dokonalý tlak tempera, nemusíte sa vždy dostať k želanému výsledku.

 

Nezabúdajte na dôležité okolnosti

Okrem samotnej prípravy kávy je veľmi dôležité mať pripravené aj všetky potrebné súvislosti. Ako už sme spomínali vyššie kvalitná káva je neodmysliteľnou súčasťou prípravy ristretta. Kávu je nutné vybrať podľa Vašich osobných predispozícií. Pri kupovaní kávy si prečítajte chuťové profily a vyberte práve tú, ku ktorej máte najbližšie. Na našom e-shope ponúkame množstvo kvalitných BIO káv, stačí si vybrať tú pravú pre Vás.
Aby sme si to zhrnuli na záver pre dosiahnutie dokonalého ristretta potrebujeme:

  • Kvalitnú kávu
  • Dobrý kávovar so správne nastavenou teplotou a tlakom, ktorý pred prípravou kávy prepláchneme iba horúcou vodou
  • Mlynček s dokonale nastavením mletím
  • Horúcu šálku
  • Temper na utlačenie
  • A hlavne netreba zúfať, keď sa Vám želaný výsledok nepodarí hneď na prvý krát. Opakovanie je matka múdrosti a to platí aj pri príprave kávy